Jag träffar Yosra på skolgården en kall och blåsig tisdag. Det är folktomt och tyst eftersom de flesta har lektion eller har slutat för dagen. Dörren till tegelhuset öppnas och ut kommer en glad Yosra.

Jag fick höra om Yosra Ali från en lärare på Fryshuset. Jag blev intresserad av blandningen av hennes intresse för smink/mode och politik, så jag bestämde mig för att kontakta henne för en intervju.

– Jag heter Yosra och jag går på sam och läser skrivare som passion.

Jag börjar med att fråga om hennes Instagramprofil där hon heter @_yosie.

– Du har ju en stor instagram. Vad tycker du är det bästa med att ha en stor plattform?

Yosra skrattar förvånat och undrar hur jag vet det.

– Vi har kollat upp dem vi ska intervjua, förklarar jag.

– Oh my god okej, småskrattar hon. 

Yosra berättar att hon är van och inte brukar reflektera så mycket över att hon har en stor plattform. Men hon säger att hon tycker det är bra för att hon lätt kan nå ut till många med viktig information under speciella tillfällen.

– Upplever du att du kan få mycket hat?

– Ja jag är ju muslim och de inlägg jag lägger upp är ju just för att visa att bara för du har slöja betyder det inte att du inte får uttrycka dig med kläder och smink och då har jag fått höra: “Vad fan håller du på med? Vad gör du nu, du representerar vår religion på ett dåligt sätt, du borde inte få ha slöjan.” Sen har jag också fått höra att jag inte borde ha slöjan för att det är ett förtryckande plagg.

– Så det är både och?

– Exakt!

– Berätta mer om vad folk har för fördomar om dig på grund av slöjan.

– Senast var i fredags, då träffade jag jämställdhetsministern tillsammans med flickaplattformen och då talade vi om bland annat heder.

Hon berättar att Sveriges regering lagt upp en bild på henne och två kollegor.

– Då ser jag kommentarsfältet fyllt med såna fördomar som, självklart så är det beslöjade kvinnor som ska tala om hedersförtryck, ser ni ironin i det? Det var så mycket skit och jag kunde inte bara sitta och läsa, jag svarade dem på en gång och det blev verkligen jättehetsigt, ja det blev en enda röra, säger hon och suckar.

 

– Upplever du ofta rasism riktad mot dig? 

– Ja självklart, som rasifierad kvinna är det vardag, det händer i tunnelbanan, det händer på sociala medier. Både rasism och islamofobi, jag menar jag är kvinna, jag är rasifierad, jag är muslim synligt också så det är nästan oundvikligt.

 

– Har du alltid varit politiskt engagerad eller när började ditt intresse för det?

– Jag försöker fortfarande lista ut det, när jag var  yngre kände jag mig väldigt annorlunda, jag växte upp i ett väldigt vitt område. 

Hon berättar att hon jämförde sig mycket med andra och reflekterade över att hon var en av de få med mörkt hår och bruna ögon.

– När jag kom upp i lite äldre ålder började jag få höra en massa kommentarer, som att jag hade fula ögon men jag förstod ju inte riktigt då att det var rasism, jag trodde ju bara att det var elaka barn. Men det var inte förrän jag kom upp i tonåren som jag insåg att nej men det här är vad jag brinner för och det här är verkligen vad jag vill göra.

 

– Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?

Hon berättar att rasism och inkludering är hennes hjärtefrågor och socioekonomiskt utsatta ställen såsom förorterna. Hon säger att det oftast pratas om kriminalitet men att man aldrig lyfter den goda aspekten med förorterna.

 

– Tycker du att det är svårt att balansera dina intressen mode och politik?

Yosra förklarar att det kan vara svårt ibland eftersom många har fördomar.

– Men det är förståeligt, vi är människor och vi har en massa fördomar, det går inte att leva utan dem, men ja, jag tycker ändå att jag har bevisat det motsatta, jag menar du behöver inte nödvändigtvis vilja bli stylist eller makeupartist bara för att du klär dig och sminkar dig på ett visst sätt. Alltså det går att gilla flera saker samtidigt. Det handlar ju inte bara om en enda sak, vi är ju väldigt olika personer och har olika intressen.

 

– Har du några tips till andra som vill börja engagera sig politiskt?

– Internet är verkligen ett jättebra verktyg.

Yosra säger att det är bra att använda sig av google och att det även finns massvis med viktiga aktivister på Instagram. Hon tipsar också om organisationerna flickaplattformen och operation 1325

– Operation 1325 brukar ha kampanjer, vi brukar ha workshops och vi har väldigt många föreläsningar bland annat om våldsbejakande extremism just nu.

 

– Har du något tips till de som är modeintresserade?

– Det här kommer låta jätteklyschigt, men var dig själv helt ärligt för alltså trender kommer och går absolut. Men vem är det som egentligen startar trenderna? De kommer ju inte av sig själva, någon måste ju ha startat dem. Om du känner att det här är någonting för dig så kanske du är nästa trend, vem vet.

 

– Hur ser du på din framtid, vad vill du göra?

Hon berättar att det är något hon tänker mycket på.

– Mitt nästa steg blir nog att läsa statsvetenskap på universitet, sen vill jag fortfarande engagera mig ideellt och jobba med olika organisationer så som jag gör nu.