Hon sjunger om det som glöms bort när en pratar om Sveriges förorter, hon säger det ingen annan säger, hon sprider ljus och hopp till ungdomar och kvinnor, och som pricken över iet har hon en av de vackraste rösterna inom dagens musikbransch. Sveriges Rnb drottning Sherihan Cherrie Abdulle Hersi var på Fryshuset för uppträda under Anders Carlbergs minnespris-utdelning. Till min lycka fick jag chansen att intervjua henne.  

Vi möter upp henne nere i Arenan på Fryshuset. Människor springer runt och stolar står huller om buller, förberedandet inför prisutdelningen är igång. Mitt i kaoset sitter Cherrie med sin manager och väntar på att få göra sitt soundcheck. Vi går fram, hälsar och sätter igång med intervjun medan Cherrie njuter av sin hallongrotta.

I din låt “Känns som 05´” sjunger du “Bara 14 år visste redan då vad jag skulle bli”, men när började ditt intresse för musik och hur började det?

– När jag var liten bodde jag i Finland, och där hade jag inte tillgång till musik som jag kände representerade mig, typ som hiphop eller rnb. När jag flyttade till Sverige och orten år 2000 blev jag exposed för rnb- och hiphopkultur, det var då det gick upp för mig att den här musiken finns överallt, inte bara i USA. Den finns på olika språk och det är något vem som helst kan hålla på med. Men jag velade alltid fram till dess att jag faktiskt började skapa musik, fast jag tror det alltid har varit en dröm eller någonting som det kändes som ödet skulle ta mig till.

Du förmedlar väldigt tydliga budskap med många av dina låtar, anser du att tillräckligt många artister, “influencers” idag gör det?

– Nej, tyvärr gör dem inte det. Sen finns det dem som gör det men det känns som att de inte får lika mycket uppmärksamhet då. Alla måste ta sitt ansvar – till och med lyssnarna. Vi alla snackar om att vi vill ha det bättre men hur kommer det sig att de som försöker förmedla ett budskap kanske inte får lika mycket hype eller airtime som de som gör “parodi musik” till exempel? För min del har kruxet alltid legat i att prata om saker som är bra för unga, men att göra det på ett roligt sätt eller ett sätt som alla kan ta del av utan att de känner att jag är en jobbig lärare. Det har kommit i låtar som typ Tabanja eller 163, att göra det på ett mer inkluderande sätt. Jag tycker att man ska ha ett syfte och sen om man paketerar det rätt så går det. Jag tror artister som förmedlar budskap kommer att förändra för nästa generation, eller det hoppas jag i alla fall.

Var finner du inspiration till din musik?

– Definitivt livet. Mina tjejkompisar, min familj, Rinkeby, att vara kvinna, att vara svart. Jag tar inspiration från känslor och saker riktiga människor går igenom. Jag vill ändå tro att det är den anledningen till varför folk känner det jag sjunger. Det är mycket lättare att framföra ett budskap när du känner för det, lyssnaren tror på dig, du tror på dig. Folk kan relatera till mig genom att jag berättar min sanning.

Du visar förtroende för ungdomar, framförallt ungdomar som har/haft sämre förutsättningar än de borde ha, det här förtroendet betyder mycket för oss, vad är dina bästa tips för att lyckas lika bra som du har gjort med det en vill göra?

– Att tro på sig själv, just förtroendet som du säger. Om inte du tror på det du gör, kommer ingen annan tro på dig heller. Så länge du tror på det du gör, och berättar din sanning så kommer alla andra också tro på dig. För att du ska kunna tro på det du gör måste du jobba på att hitta självkänslan i dig själv. Att vara en independent artist som inte är signad till ett skivbolag är svårt och det är mycket jobb, men det är dubbla glädjen. För du vet att du har ett genuint syfte och att du har jobbat hårt för det här, ingen kan ta det ifrån dig. Någonstans bottnar det i att jobba för att tro på sig själv, och när du lagt ner det arbetet vet du att du är tillräckligt bra. Det sista är tålamod. Om du vet att du är bra på något idag, men att du skulle kunna bli 100 gånger bättre till nästa år, vänta, det viktigaste är inte att göra det nu utan att vara förberedd när du gör det. Så; tålamod, tro på dig själv och hårt arbete. Har du de tre grejerna kan du uppnå vad du vill.

Cherrie svarar på alla mina frågor med ett lugn. Hon stannar upp, tänker efter, och svarar. Hon gör det med stil, hon är säker i sig själv. Hon har så mycket förtroende inom sig att det sprider sig utåt. Hon tror på dig, hon tror på mig, hon tror på sig. Som hon säger i 163 För Evigt: “För om jag lyckas då vi alla kan”. Ta med dig det.