Det var tisdag när jag ringde upp kvinnan som står som ansvarig för United Sisters. Jag bad om en intervju och hon ställde mer än gärna upp. Två dagar senare har ett grått moln lagt sig över Stockholm och Fryshuset. Hela eftermiddagen har det regnat, och jag ska nu ha min träff med Anna Levin, 44 år gammal, rättvisekämpe på heltid och på dagtid verksamhetsansvarig för United Sisters. Vi sätter oss ned i Fryshusets café och jag ställer mina frågor om United Sisters och organisationens samhällspåverkan.

”Meningen med ­United Sisters är att unga ska ­använda det som en plattform att utvecklas och finna sig själv.”

Ända sedan Anna Levin var ung har hon varit engagerad i samhällsfrågor. Det började med miljöfrågor, men efter att ha mött mycket sexism inom miljöorganisationer bestämde hon sig för
att gå vidare i livet. Levin började arbeta med kvinnor och tjejers rättigheter i mellanöstern med organisationen Kvinna till kvinna. Under denna tid insåg Levin hur feminism påverkade henne på djupet, hon tog en titt i spegeln och på världen runt omkring sig. Efter detta började hon ifrågasätta alla samhällets normer. Efter ett tag flyttade hon tillbaka till Sverige och här stötte hon på Frys-huset. Hon insåg att detta var ett ställe hon ville arbeta på. Först arbetade hon med Elektra (en annan av Fryshusets verksamheter) och gick sedan vidare till United Sisters. Levin berättar om hur mycket hon älskar sitt jobb, hur kul det är att arbeta med andra engagerade personer och att få chansen att arbeta med något hon brinner för.

United Sisters har varit en drivande verksamhet på Fryshuset sedan 1995. Det är Fryshusets äldsta feministiska verksamhet. Levin pratar stolt om hur länge United Sisters har funnits och hur man sedan starten har hjälpt samhället på många olika sätt, men framförallt har man funnits där för unga tjejer. Meningen med United Sisters är att unga ska använda organisationen som en plattform där de kan utvecklas och finna sig själva. Om man har en idé om en aktivitet som till exempel en debattgrupp, kan man använda United Sisters som en plattform för att utveckla denna idé. United Sisters finns där för att backa varandra när det behövs. När Levin försöker förklara vad United Sisters är ursäktar hon sig med att säga att det är lite “flummigt”, hon menar att verksamheten inte har några raka kanter, men i grunden ska US (förkortning för United Sisters) vara en frizon för tjejer, det ska vara ett ställe där alla som identifierar sig med US känner sig välkomna. Levin berättar att hon vill att verksamheten ska ha en låg tröskel för dem som vill komma in och vara med i Fryshuset.

En av United Sisters aktiviteter går ut på att trycka t-shirts tillsammans. Tröjorna delas ut till unga tjejer och vuxna kvinnor i gruppen.

När man öppnar dörrarna till Fryshuset slår en frisk vind av ungdomlighet emot en. I receptionen hänger ungdomar mellan 13 och 20 års ålder i sofforna, väggarna är täckta av affischer från artister som besökt Fryshuset och man kan se direkt in genom fönstren till den levande basketarenan där folk spelar basket överallt.

Fryshuset har alltid varit en plats för människor som brinner för sina passioner. De kan utöva sina intressen som dans, musik, basket, konst och mycket annat. Levin säger att US har en låg tröskel för dem som vill engagera sig i Fryshuset, men kanske inte har någon speciell passion. Levin berättar även om Fryshusets spindelnät av olika verksamheter, ingen är viktigare eller bättre än den andra. Hon berättar att Frysbox är verksamheten hon uppskattar mest just nu. Frysbox har thaiboxningslektioner och övar även på dialog mellan människor.

”En hållbar framtid är när vi vågar se styrkan i oss själva.”

United Sisters finns i Malmö, Göteborg och Stockholm. 30 till 40 personer jobbar som volontärer för United Sisters varje termin. Volontärerna kan engagera sig med en massa olika saker, men huvudsakligen jobbar de som gruppledare för ett gäng tjejer i grundskolan eller som coacher för en-till-en-relationer.Att vara med i US som barn innebär oftast att man är med i en av tjejgrupperna som har en till två ledare, i dessa grupper görs en massa olika aktiviteter. När jag mötte upp Levin innan vårt möte hade hon köpt vita t-shirts i Sickla centrum. Meningen är att alla grupper ska få trycka sin egna tröja tillsammans med ledarna. I-en-till-en-relationerna matchar United Sister ihop en vuxen kvinna med en ungdom, tillsammans kan de göra aktiviteter och prata om sin vardag med varandra.

Anna Levin är verksamhetsans-varig för United Sisters.

En hållbar framtid bygger på att vi vågar att inte vara rädda, berättar Levin.
– En hållbar framtid är när vi vågar se styrkan i oss själva. Där vi inte låter småsaker som händer dagligen sätta sig i ryggmärgen och förminska oss.
Levin tycker att US är en bra start på vägen till denna framtid. Bara det faktum att det finns en plats för unga där de kan känna sig trygga. Hon menar att man börjar utvecklas när man gör något man egentligen inte känner sig helt bekväm med. Men denna otrygghet måste vara självvald, man måste känna sig trygg i början för att sedan själv välja om man vill vara otrygg eller inte. Hållbarhet bygger på att vi backar varandra till att utvecklas.

Vad är ett jämlikt samhälle för dig?
– Jag tror att jämlikhet är när vi vågar låta människor runt omkring oss växa, utan att vi känner oss hotade. Då kommer vi alla att växa. Jag tror även att jämlikhet är så mycket mer än bara kön, jämlikhet handlar om rättvisa.

Levin fortsätter med att förklara hur Sverige har nya personer som anländer till landet varje dag och att dessa människor inte kommer att ha samma rättigheter som vi har.
– De har inte samma juridiska rättigheter och de riskerar att skickas tillbaka till landet de kom ifrån.
Levin vill ha rättvisa för alla. Det budskap US försöker få ut är att unga ska vara sig själva och att de ska vara stolta över vilka de är. Det är okej att vara sig själv, det är okej att vara rädd och det är okej att vara otrygg. De personer som känner sig otrygga och rädda ska veta att United Sisters finns där för att stödja dem.

Ända sedan Anna Levin var ung har hon varit engagerad i samhällsfrågor.

För att avsluta vårt möte med något trevligt ställer jag en sista fråga: Vilken film eller serie som handlar om samhället tycker hon att alla borde se? Det tar ett tag för svaret att komma, men efter tankar på flera olika alternativ kommer svaret: Skam. Skam är en norsk serie som slog i Sverige runt augusti förra året. Den handlar om ungdomar som bor i Oslo, Norge. Man får följa de unga huvudkaraktärerna i deras vardag och leva med i deras glada och sorgsna ögonblick.

”Jag tror att det skulle kunna ändra lite på världen om alla såg SKAM.”

– Skam visar allting du är orolig för och sedan blir allt som det bästa i slutet iallafall. Jag tror att det kommer ändra lite på världen om alla skulle se skam, avslutar Anna Levin.
Jag säger mina hejdå till Levin och går ut i kvällens mörker, regnet piskar mig i ansiktet medan jag springer till tvärbanan. I min sms-konversationer kan jag se mitt senaste skickade meddelande till Levin där jag tackar för att hon ställde upp på intervju och där jag skriver att jag gärna ställer upp som volontär för de framtida planerna inom United Sisters. Ikväll kan jag lägga mig i sängen tryggt och känna att framtiden kanske är ljusare än vad jag förväntade mig.