Nu har en viktig månad passerat för Sveriges framtid, riksdagsvalet, med en tydlig sväng åt höger. Med Socialdemokraterna som fick deras sämsta valresultat på hundra år och Sverigedemokraterna som representerar nästan en femtedel av folket. Skolvalet i riket visar ett förtroende för alliansen precis som riksdagsvalet men Sveriges ungdomar sticker ändå ut bland folket.

 

Resultat riket skolval 2018 riksdagen

Vi är ideologiska, vi är drömmare och vi är Sveriges framtid. Därför är skolvalet viktigt, det kanske inte verkar så men skolvalet kartlägger våra tankemönster. Med det sagt så kommer årets resultat. Vänsterpartiet är den tydliga vinnaren med cirka 33 procent av rösterna. Tätt intill kommer Socialdemokraterna med dryga 25 procent och tedjeplatsen gick till Miljöpartiet som fick 14 procent av våra röster. 

Resultat skolval Fryshuset Gymnasium riksdag 2018

Majoriteten av eleverna i Fryshuset röstade vänster, en intervju där Selvi från 16SAB förutspår detta finns på “Frysen.se” för er som är intresserade. Skolvalet representerar inte hela skolan med tanke på valdeltagandet men skolval statistiken från förra valet och detta val visar att de rödgröna vinner ungas sympati oavsett om det gäller en innerstadsskola eller en i Sveriges förorter. Kortfattat kan man koppla det till vilka partierna riktar sig till, deras marknadsföring och ungdoms andan. Både Liberalerna och Vänsterpartiet är kända för att rikta sig till ungdomar. Liberalerna har en skolinriktad profil och vänstern lyfter frågor som intresserar dagens ungdomar som: miljö,hedersförtryck, tolerans och materialism.

 

Jag som själv är ung märker hur ungdomar har tröttnat på samhället, det är svårt att hitta jobb, bostad och de flesta lider av skolångest. Vänsterpartiet är en av de få partier som inte flyttar sig till mitten och visar var de står. Allt för många har förlorat tilltron till politiker och samhället vi alla är en del av, kanske visar extremhögerns framgång på det, men om det är något som ungdomar genom alla tider har lyckats med är det förändring.

 

Därför uppmanar jag er alla till att ta en del av politiken, enkla vägen att sucka och stoppa handen i fickan kan alla men att faktiskt påverka kan tyvärr inte alla. Därför bör ni som fått möjligheten utnyttja er chans. Oavsett din politiska åsikt så har du chansen att påverka samhället. I år deltog endast 70 procent av Fryshusets elever i skolvalet. Se förbi hopplösheten och börja ta ett steg. Du behöver inte debattera eller protestera för att göra en skillnad, börja med att rösta. Trots allt är Fryshusets vision att skapa ungdomar som förändrar världen genom deras passioner.