Sommartips

Det dem flesta nog ser fram emot inför sommaren är att kunna bada, sitta i solen med sina vänner, äta halvsmält glass i tanto. Men eftersom vi bor i Sverige så är inte alltid vädret på topp och särskilt inte under sommaren. Detta är en corona säker aktivitet som du kan göra själv eller med sällskap, och det är att kolla film och serier. Om du också har svårt med att välja vilken film du ska se på netflix, och det bara slutar upp med att du väljer någon du redan sett så är denna listan suverän för dig. 

 

netflix

 

Först ut har vi film klassikern Fight club (1999)

Filmens berättare som inte nämns vid något namn, är en man som lider av kronisk sömnlöshet och vill desperat fly från sitt tråkiga liv. En dag stöter han på en man som skall få allting att förändras, han träffar Tyler Durden. Tyler har ett helt annorlunda sätt att se på livet  och menar på att självdestruktion gör livet värt att leva. Tillsammans med Tyler så skapar berättaren och Tyler en klubb för likasinnade. På fight club får man slåss tills man inte orkar mer. Fight club blir mycket populär men Tyler har större planer än så.

 

Fight club är rankad som topp 11 på IMDB.

 

Som nummer två har jag valt filmen filmen  “Never ending story” (1984) 

Den elva år gamla pojken Bastian Bux är mycket olycklig då hans mamma dött i cancer och Bastians pappa struntar i honom. Han är mycket mobbad i skolan och blir trakasserad och förföljd dagligen av sina mobbare. En dag så går Bastian in på ett gammalt antikvariat som ägs av en mycket grinig gubbe. Bastian hittar boken “never ending story” som han känner stark dragning för och stjäl boken. Han tar med sig boken till skolan och gömmer sig uppe på vinden för att läsa den. Bokens mystiska fantasi får Bastian att totalt slukas in i berättelsen. 

 

Hachiko- En vän för livet  (2008-Baserad på verklig historia) 

Musik professorn Parker Wilson hittar en Akita valp vid tågstationen som han går igenom varje dag påväg till jobbet. Valpen ligger i en söndrig låda utan destination, Parker beslutar att ta hem hunden. Det tar inte lång tid innan Parker och Hachiko är oskiljaktiga från varandra. Vid samma tid varje dag så står Hachiko och väntar på Parker vid tågstationen. En dag när Hachiko väntar på Parker som inte kommer med ett endaste tåg. Detta hindrade inte Hachiko från att vänta länge. 

 

Serier:

 

Lupin (2021) finns på netflix, S2 kommer 11 Juni.

Mästertjuven Assane Doip som inspireras av äventyraren Arsene Lupin. Assane planerar hämnd mot den mycket rika familjen som gav hans pappa orättvisa och orsakade hans död.

 

Pose (2018) finns på netflix.

Extremt bra och viktig serie om hur det var att på 80-talet i new york vara inom HBTQ, transsexuell och dragqueen scenen. Det är störst fokus afroamerikaner och sydamerikaner som var inom HBTQ då dem var extremt utsatta på alla möjliga plan. Serien är mycket berörande och visar en politisk skildring. 

 

Night stalker, miniserie på netflix (2021) 

Är en true crime historia om seriemördaren Richard Ramirez. Offer, anhöriga och poliser berättar historien om hur 80-talets mest ondskefulla och sadistiska mördare. 

(Bör varnas för känsliga tittare och lyssnare)