Hej Maja! Vad gör du?
– Hej! Jag redigerar filmer som berättar om två skolkamraters väg till Sverige.

Varför gör du filmerna?
– När jag flyttade till Sverige från Polen fick jag ofta konstiga frågor om invandrare och flyktingar från mina polska kompisar. Jag insåg snabbt att det finns många fördomar. Av min erfarenhet vet jag att det är på grund av okunnighet och att man inte känner människor från andra länder.
– Min tanke var att göra korta intervjuer, som kanske kan få människor att tänka till innan de säger eller skriver hatkommentarer.
– Som med allt på jorden finns det positiva och negativa sidor. Jag tror på att de flesta människor vill väl, men det är inte alltid som man kan eller har tillräckliga kunskaper.
– Om någon som efter att ha sett mina filmer fäller en enda hatkommentar mindre, så har jag kanske redan förändrat lite grann.

Hur var det att intervjua dina kompisar om detta?
– Det var jättespännande att genomföra intervjuerna men det var också svårt att klippa och redigera filmerna så att en tittare enkelt förstår sammanhanget. Jag gjorde några misstag, men jag gav inte upp.

Vad heter ditt projekt?
– Projekten heter “Think Twice” (“thinktwicepoland” på sociala medier) för att människor ska tänka till två gånger innan de bedömer någon.

Var kan vi se filmerna?
– De kommer att publiceras på olika sociala medier under namnet “thinktwicepoland” och på vår skoltidnings hemsida.

”Min tanke var att göra korta intervjuer, som kanske kan få människor att tänka till innan de säger eller skriver hatkommentarer.”