Liam och Sayeds klädföretag – 97_UF2020

Jag möter Liam och Sayed på skolgården i ett pissigt höstväder. Vi går en sväng och småpratar om deras UF-företag som handlar om begagnade kläder men är snart tillbaka inne på skolan där jag ställer några frågor.

 

Jag frågar vad deras motivation var med att börja med projektet. De tyckte att det var en bra idé eftersom de hade märkt att det kändes ganska onödigt att köpa nya kläder hela tiden. De påpekar att alla ändå köper second hand mer och mer, det är billigare och mer miljövänligt att köpa second hand, så varför inte. 

– Hur får ni tag på kläderna ni säljer? 

– Alltså vi tänkte i början ta själva plaggen från oss själva, liksom bara saker som vi inte använder längre, till exempel en tröja som vi bara har hemma eller typ aldrig utnyttjar, som bara ligger längst ner i garderoben och som vi aldrig kommer att använda.

Deras idé är att de ska ta sina egna second hand-kläder och sälja dem, så att vinsterna senare kan gå till välgörenhet. De har ett Instagramkonto som de använder till att sälja kläderna, 97_UF2020. Liam och Sayed berättar att de har stött på många problem med att köpa domänen till sin hemsida och få upp kläderna så att dessa går att sälja. Liam säger att de också har haft vissa problem med att starta sin webbshop på Instagram. Tydligen har det varit svårt eftersom de är tvungna att köpa domänen och få upp hemsidan, eftersom det kostar pengar. Liam och Sayed har även stött på problem med att sälja sina kläder på grund av corona och att det inte var någon UF-mässa i år. 

 

– De flesta UF-företag får sina vinster på UF-mässan för då kommer det en stor mängd med folk och handlar eller bara kollar runt, då har man ändå chansen och skapa in liv och potentiella kunder.

Jag blir nyfiken på om Liam eller Seyad har några planer på att utvidga idén eller om det bara är något de gör i skolan. Liam tänker att det är mer skolmässigt, medan Seyad menar att det som händer händer. Han säger även att om de utvecklar sig mer efter att de har slutat skolan så kommer de fortsätta, men om det är så att det dör ut direkt efter gymnasiet så känns det onödigt att fortsätta med.

– Men är det så att ni har ett större intresse för kläder? 

Liam säger att han egentligen inte har något stort intresse för kläder eller mode. Han pekar på det han har på sig, en svart Weekday-tröja och ett par jeans. Han säger att så länge man känner sig bekväm med det man har på sig oavsett vad det kan vara så kan det se snyggt ut.