Sommaren närmar sig och för många betyder det mer fritid. För er som kanske vill läsa en bok på stranden eller under en bilresa har Leo ( bibliotekarien) sammanställt några av hans favoritböcker i olika genrer. Allt från dikter till fantasy förekommer. 

Poesihyllan
Till skillnad från skönlitteratur som är längre berättelser är dikter ofta korta och komprimerade. Lite som låttexter faktiskt. Det finns ofta ett motstånd mot att läsa poesi. Det tycker jag är lite synd.
En poäng med att läsa poesi är att en dikt ibland kan få en att se verkligheten på ett nytt sätt. Jag brukar ha en diktsamling liggande på toan. Trötta och tjuriga morgnar kan plötsligt få en helt annan riktning efter att jag har läst några träffande rader. Det är faktiskt ett bra tips – ha en diktsamling på toan.

Tips
Brun flicka drömmer
av Jacquleine Woodson
Självbiografisk berättelse skriven på fri vers. Handlar om Woodsons uppväxt i South Carolina och i New York på 1960- och 1970-talet. Vardagsrasism och fördomar hör till vardagen, men också kampvilja och motstånd.

Samlade dikter 1946-1997
Werner Aspenström
Poet som har både allvar och humor. Har skrivit några riktigt folkkära dikter, bland annat “Sardinen på tunnelbanan” (sid. 316).

Svensk poesi
Samlingsverk som sträcker sig över 1500 år. Inte något man tar med sig till stranden, men oslagbar samling om man sitter hemma och på måfå slår upp en sida. Man vet aldrig var man hamnar: i en runskrift eller en dikt från 1980-talet. Fascinerande.

Podpoesi
Kolla också in www.podpoesi.nu där man kan lyssna på svenska författares inläsningar av sina dikter.

Pockethyllan
Pocket är ju ingen genre, men ett format som är oslagbart när det kommer till sommarläsning. Väger inte mycket, stryktålig, billig.

Tips på pocketböcker:

Gone Girl, Mörka platser, Vassa föremål
av Gillian Flynn.
Om man redan har sett filmerna eller serierna tycker jag att man kan läsa böckerna ändå. Glöm det där med spoilervarning – Flynn skriver större än så. Hon är en mästare på att blanda spänning med samtidsanalys och de ofta trasiga – men starka – kvinnliga huvudkaraktärerna är alltid intressanta att följa.

Alltings början
av Karolina Ramqvist
Träffsäker 1990-talsskildring där vi får följa Saga som just har börjat gymnasiet i Stockholm. Livet ska börja och hon ska “ta för sig” av staden. Då inleder hon en relation med den äldre klubbarrangören Victor Schantz, en relation som står i motsats till allt vad hon borde vilja ha.

Just nu är jag här
av Isabelle Ståhl
Elise söker ständigt efter kickar: Tinderdejter, likes på FB, antidepressiv medicin… Isabelle Ståhl har själv beskrivit debutromanen som en bok om “hur man ska kunna säga ‘jag älskar dig´ i en avförtrollad tid där alla ord har förlorat sin mening, men där längtan efter närhet är ofrånkomlig”. Slog ner som en bomb när den kom 2017 och nominerades både till Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris.

Fack
Under våren har det getts ut en massa spännande facklitteratur. Här tips på tre titlar som alla handlar om musik.

Kvinnorna som formade pophistorien
av Anna Charlotta Gunnarson
I boken vill hon vill justera musikhistorien som i hög grad har formats av och för män. Bland annat tittar hon på hur kvinnor beskrivs – eller inte alls beskrivs – i uppslagsverk. Texter om manliga musiker och artister är ofta längre och fler, vilket kanske inte är så konstigt då närmare 90 procent av de som skriver på Wikipedia är män.
Är man intresserad av musik , historieskrivning och källkritik är denna bok ett måste. ”Vi byter inte ut historien, vi bygger ut den”, slår Anna Charlotta Gunnarson fast i inledningen. Vill man nörda ner sig ordentligt kan man följa listan “Kvinnorna som formade pophistorien” på Spotify.
Länk till spotifylistan:

Två andra böcker på liknande tema är:
Ni måste flytta på er
av Annah Björk
Annah Björk följer en mängd kvinnliga artister bakom kulisserna i en mansdominerad bransch, bland andra Zara Larsson, Laleh, Tove Lo och Rebecca och Fiona

Patriarkatet får inte festa med oss
av Emma Knyckare
En bok om Göteborgsfestivalen Statement – världens första festival för kvinnor, ickebinära och transpersoner. Intressant tidsdokument som också innehåller tips och råd om man vill starta sin egen festival.

Alla böcker finns till utlån i skolans bibliotek.