Vem är du?

Jag är en 42-årig kvinna som tycker om musik,dans och foto, jag skulle säga att jag är en väldigt glad och positiv person.

Hur kommer det sig att du hamnade här på Frysen?

Jag har jobbat länge med ungdomar/unga vuxna inom myndighet, projekt, kriminalvård men har alltid känt att det vore roligt att jobba förebyggande och på en skola. för mig är Fryshuset en spännande plats, det finns både skola och andra spännande verksamheter i huset.

Vilka är de vanligaste orsakerna till att elever kommer till dig?

När man som elev känner att det är något som stör, gör ont, bubblar upp inom en, är en klump i magen och vill få ut det ur kroppen och knoppen kan eleven komma till mig för att bolla tankar och känslor. Men det kan även vara att eleverna känner sig stressade vilket kan bero på hur ens hemsituation ser ut, det kan finnas bråk och konflikter då och då eller väldigt ofta i hemmet. Det är helt naturligt från elevens perspektiv att vilja prata ut om det. också precis som vi vuxna kan elever ha kärleksproblem eller svårigheter i att hitta rätt, precis som vi vuxna också kan ha.

Vad är ditt bästa tips till dessa frågeställningar som ofta kommer upp?

Våga ta hjälp! Det kan vara så enkelt som att prata med någon i klassen eller prata med mig som kurator, men också en vuxen person, vem som helst egentligen som känns bra för en. Det kan bli omständigare ifall man har sina problem för sig själv och det blir som en dialog i sitt egna huvud utan att få tala ut om det, jag tror på att det blir enklare ifall man kan lätta på sitt hjärta, som en tung väska lyfts bort.

Angående pluggsituationer så tipsar jag om att man har en klar och ärlig dialog med sin lärare och frågar vad som krävs av en som elev och vad det är man ska prestera för att bli godkänd. Lärare kan själv berätta hur eleven ligger till och vad man ska göra för att komma närmare sitt mål. Ibland kan man också behöva pedagogisk hjälp och då har vi i skolan bra specialpedagoger.