Var ute i god tid. Inget fel med att börja redan nu.

Även om företaget du vill jobba på inte har lagt ut en annons går det alltid att skicka in en ansökan i alla fall. Det kan hända att de faktiskt söker någon, men bara inte har hunnit annonsera det än.

Om du vill göra en spontanansökan är det bra om du har möjlighet att besöka företaget och lämna in din ansökan fysiskt. Det visar på starkt engagemang från din sida.

Lägg ner tid på ditt CV. Tänk på att meriter inte måste vara jobb utan det kan vara saker som du gjort frivilligt, t.ex. varit med i en idrottsförening eller skoltidningen.

Glöm inte det personlig brevet! Där berättar du lite om dig själv och varför du vill jobba på just det företaget. Glöm inte att det personliga brevet ska vara just personligt och att det är bäst att skriva olika brev till olika företag.

Skaffa referenser, någon som kan intyga att du är pålitlig och gör ett bra jobb. Det kan vara någon från ett tidigare jobb eller praktikplats, eller en lärare.

Om du har lyckats få till en intervju är det helt okej att berätta för arbetsgivaren att du är nervös. Den kommer förstå det, och oftast känns det bättre efteråt.