Miljöångest. Naturkatastrofer. Politiker, storföretagare och vanliga människor som inte verkar ta problemet på allvar. Jorden mår inte bra och det är nu viktigare än någonsin att vi alla drar vårt strå till stacken för att hjälpa den. På fryshuset tas just nu flera steg i riktning mot en grönare framtid.

– Det bästa som Fryshuset gör för miljön skulle jag nog säga är att man har försökt digitalisera många av ämnena, i alla fall på naturprogrammet, vilket har resulterat i att man använder mindre papper, säger Homayon Ansari, som studerar passionen grön entreprenör på naturvetenskapsprogrammet.

Homayon och hans klasskompisar sysslar med odling, företagande och hållbar utveckling, allt för att lära sig hur man blir framgångsrik inom företagsvärlden samtidigt som man lär sig att ta hand om miljön. Det kan till exempel handla om att framställa tvål, eller att få lära sig att marknadsföra en produkt i sociala medier.

– Tvålprojektet är nog det roligaste projektet vi gjort. Vi fick göra miljövänlig tvål, det vill säga bara med hjälp av naturliga och miljövänliga ingredienser. Det som gjorde projektet så kul var att vi fick läsa på om tvålens historia, hitta olika recept och helt enkelt testa oss fram tills vi hittade den bästa tvålen.

Homayons miljöintresse har alltid funnits där, men det växte när han började på grön entreprenör och faktiskt kunde bli insatt i problemen på riktigt. När han går ut trean planerar han att fortsätta sina studier på universitetet, och kanske kan det ge honom verktygen att uppfinna det han allra helst skulle vilja uppfinna; en apparat som kan absorbera en oändlig mängd växthusgaser på ett billigt och effektivt sätt.

Det kanske låter som rena drömmen, kanske en aning ouppnåelig, men för jorden och framtidens skull får vi hålla tummarna för att det är en sån där dröm som faktiskt kan gå i uppfyllelse.