Sebastian Ivanoff, Mateusz Romanowski och Malcolm Isefält från naturvetenskapsprogrammet samt William Brinch och Ossian Olausson från samhällsvetenskapsprogrammet sökte sig alla till passionen speldesign med lite varierande anledningar och förhoppningar, men svaret på frågan om hur intresset för spel och programmering uppkom är självklart och enstämmigt; “från när vi var små”.

”Man ska ta sig igenom gångarna utan att bli tagen av fiender eller falla mot sin död, spetsad av sylvassa taggar.”

På den tiden funkade det mesta, även om det bara var en demoversion från ett flingpaket eller några pixlar som rörde sig på den mörka skärmen på ett Gameboy. För några av killarna väckte de gamla spelen ett intresse, inte bara för det som hände på skärmen, utan också för det som hände bakom den. För Malcolm och Ossian var det inte nödvändigtvis spelen som fascinerade dem. Vägen till Fryshuset formades istället av nyfikenhet på vanlig programmering och design.
–En tre års intensivkurs i hur du gör ett spel, så beskriver William, som i juni tar studenten, de år som gått. En förberedelse på spelet som ska bli treans slutprodukt. Jag får själv prova på ett av årets spel, det som för tillfället går under namnet Scavenger of the screaming abyss.

Spelet är ett plattformsspel som går ut på att man ska ta sig igenom gångarna utan att bli tagen av fiender eller falla mot sin död, spetsad av sylvassa taggar. Mina färdigheter sträcker sig inte tillräckligt långt för att jag ens ska kunna klara av första hoppet, men jag kan ändå inte låta bli att fascineras över hur bra de har lyckats med spelet, trots att de än inte är klara. Grafiken är snyggt gjord och man kan se att de har lagt en hel del omtanke på detaljerna.

”Tipset till kommande treor är att inte  gå in i projektet med alldeles för höga krav och att aldrig gå över en deadline – vilket inte bara gäller spelskapande.”

Att göra spelet har dock varit svårare än de trodde, med program som kraschar, problem som dyker upp och en gnutta tidsoptimism. Tipset till kommande treor är att inte gå in i projektet med alldeles för höga krav och att aldrig, vilket inte bara gäller spelskapande, gå över en deadline. Det är värre att sitta med ett spel med ingenting än att sitta med ett spel fullt av helt okej saker, menar de. Och så är det ju med det mesta. Så nu är det dags för de som ännu inte nått trean att förbereda sig för den stora prövning som väntar, medan de andra gör sig beredda på att ge sig ut i världen. Kanske pluggar de vidare, eller ändrar sig helt. Kanske är det de som ligger bakom nästa stora älskling på Steam.

Spelet Scavenger of the Screaming Abyss går ut på att ta sig levande igenom mörka gångar med olika faror som döljer sig runtom en.

Läs mer om spelet Scavenger of the Screaming Abyss, eller testa det själv, på deras hemsida:
gaxolaca.wixsite.com/4eyesgames