Börja hylla olikheterna! 

Det faktum att man i en gymnasieskola i sverige år 2020 fortfarande kan höra rasistiska och homofobiska kommentarer är utom min förståelse. Jag har suttit på lektion och hört folk klaga på den ökande representationen av Hbtq + personer inom film och serie och att folk inom hbtq-spektrat inte bör visas lika ofta i film eller serie. Att folk ser det som ett problem att människor av olika etnisk bakgrund, religon och sexuallitet visas upp i tv och film känns så dumt när det är ett mycket större problem att folk inte representeras i media och då om man bara visar ett perspektiv av en viss grupp.

Borde inte vi vid den här perioden i historien i stället uppskatta det faktum att vi har ett blandat och mångkulturellt samhälle där vi som individer alla är olika och inte ska behöva försöka leva upp till någon norm i samhället där vi alla ska vara likadana? Vi borde lyfta upp och uppskatta de olika sorters människor som visas upp i media och film för att visa upp att vårt samhälle faktiskt inte endast bestå av en sorts grupp människor t.ex bara kristna eller hetrosexulla människor.  

Brist på represetation av olika folkgrupper, religioner, sexualliteter och andra skillnader från den stora normen gör att människor inom dessa grupper inte känner sig sedda av samhället och inte heller accepterade och om man sedan på detta också hör hur folk svärtar ner folkgrupper är det svår att acceptera sig själv och känna att det är okej att vara och visa vem man är utan att dölja det. Det är också svårt som barn att kunna komma i samfund och acceptera sina egna identiteter om dem inte har några sort förebilder i media eller i böcker och det blir svårare att känna sig sig som en del av sitt samhälle om man inte känner sig inkluderad. 

Att ha förebilder som du kan se upp till och känna en samhörighet till är särskilt viktigt som barn för att förstå att du inte behöver leva upp till något sort idealmänniska som samhället vill att du ska vara. Som barn ska du veta att du är bra som du är oavsett hur olik och annorlunda du är. Vi bör kanske oftare minnas att vi alla är lika genom att vara olika och oavsett vad, kommer vi alltid ha våra olikheter så det är lika bra att börja hylla olikheterna.