Hallå där…

… Anna Hagman som gick på Fryshuset Gymnasium mellan 2006 och 2009, estetprogrammet med passionen dans.

Vad gör du idag?

Jag är legitimerad barnmorska och jobbar på förlossningen på Danderyds sjukhus där jag bistår kvinnor som föder barn. Jag får möjligheten att få vara med i det största och mäktigaste ögonblicket för många människor – när de genomgår sin förlossning och för första gången får träffa sitt barn. Det är oftast en helt otroligt mäktig upplevelse.

Har du något roligt/ trevligt minne från din gymnasietid?

Absolut, så många! Något jag ofta tänker på är såklart min gamla dansklass. Vi hade så jäkla roligt i de där danssalarna! Sån lyx att få dansa varje dag! Att få gå från en seg mattelektion ned till danssalarna och bara få leva ut i en improvisation tillsammans var en svårslagen känsla. Jag älskade kontrasten mellan att ena stunden sitta still och koncentrera sig i klassrummet till att i andra stunden få skapa med kroppen nere i danssalen!

Jag kan fortfarande minnas när vi stod framför den enorma spegeln tillsammans med vår balettlärare Jenny och startade fredagsmornarna med

uppvärmningskoreografi till Norah Jones. Vi flöt fram till musiken, i en gemensam synkroniserad massa. Det var de bästa mornarna.

Har du haft nytta av dina danskunskaper efter gymnasiet?

Kanske inte direkt konkret. Jag gör ju inte någon spontan plié eller förflyttar mig med en chassé i förlossningssalen men – nu kommer jag säkert att låta flummig – själsligt har jag haft en enorm nytta av det. Min grundtrygghet och min självklara plats i rummet i förhållande till andra människor har jag helt klart haft nytta av som barnmorska. Att kunna känna av energier har jag också nytta av. Det är en tacksam sak att kunna känna av energier i mötet med en kvinna i förlossning, att kunna läsa av henne rent kroppsligt. Mycket av det ligger till grund i dansen där man hela tiden läser av varandra utan att prata. Den tysta kommunikationen, helt enkelt. Vi kan förmedla så mycket känslor till varandra, utan att vi egentligen behöver säga något.

Bästa tipset till ungdomar som nu går på gymnasiet?

Åh, lev livet nu innan ni måste bli tråkvuxna och ta ansvar på riktigt och betala skatt och så vidare! Haha! Lev efter mottot ”Old enough to know better, young enough to do it anyway”. Känn ingen stress för att komma ut i livet. Ni kommer dit så småningom.

Vad gör du om ytterligare 10 år?

Då är jag även sexolog och driver den mest fantastiska kvinnoenheten i landet. Jag har en vision om att kunna erbjuda kvinnor den absolut bästa vården de kan få i sin fertilitet, sexualitet och i sitt barnafödande.